Knoppning

Jag fullkomligt älskar den nya trenden med stora och fluffiga knoppar, det kan verkligen göra underverk även på den mest oansenlige hästen! Min förebild är de holländska knopparna á la Totilas, men jag gör en lite egen variant. Istället för att sy varje knopp som jag själv tycker är ganska krångligt och tar väldigt lång tid, använder jag mig istället av vanliga hårspännen. Då slipper jag krångla med nål och tråd, men får ändå till det karaktäristiska ”fluffet” upptill på knopparna. Jag ska försöka förklara med bild och text nedan hur jag går till väga. Modell denna gång är snälla Rubenz.

Gummisnoddar, hårspännen och mankam är vad som behövs. Till fuxarna använder jag genomskinliga snoddar, och bruna eller guldfärgade hårspännen. Jag använder mankammen som mall för att få knopparna lika stora, och min är ca 13 cm bred vilket jag tycker är alldeles lagom bredd på knopparna.

Steg 1: Gör en fläta som är väldigt lös och fluffig upptill. Dra åt flätan ordentligt när du har kommit ungefär halvvägs på manen. Hela flätan får inte vara lös för då blir det svårt att göra en knopp. Se till att "bullarna" upptill på manen är lika stora annars blir knoppen sned.

Steg 2: Rulla ihop manen till en knopp. Rulla den inte för högt upp för då går det inte att fluffa upp den. Ju "längre" knoppen är desto större och fluffigare blir knoppen när du sedan trycker upp den.

Steg 3: Tryck upp knoppen så högt det går, och fäst ett hårspänne långt ner på knoppen som även fäster i manen. Oftast räcker det med ett hårspänne per knopp, men ibland kan det behövas ett spänne till lite högre upp på knoppen för att hålla den uppe ordentligt.

Såhär ska det se ut när det är klart.

Rubenz redo för tävling!

Min tränare brukar ibland muttra om att mina hästar ser lite ovårdade ut med sina långa manar, men det är faktiskt ett krav för att få till riktigt fina knoppar. Dessutom är det en fördel om manen är tjock, annars blir det gärna glipor när man fluffar upp knopparna.

Övning ger färdighet. Lycka till!

This entry was posted in Tips. Bookmark the permalink.

23 Responses to Knoppning

 1. Maria says:

  Knopparna var inte riktigt i min smak, gillar mer flyinge-modellen 😉
  Mankammen ser bra ut, var kommer den ifrån?

 2. Sofia says:

  Superkul med bra tips!
  Jag gillar den modellen, det ger intrycket av en ”större” hals! 🙂 Tack och kom gärna med fler tips!!

  • nyreroddressage.com says:

   Ja, det är just det jag gillar också! Alla hästar känns lite maffigare 🙂
   Du får gärna komma med förslag om vad jag skulle kunna skriva om. Jag vet inte riktigt vad ni tycker är intressant att läsa 🙂

 3. Sofie says:

  Tack för detta inlägg, nu ska jag testa att knoppa såhär!
  Jag tycker d blir jättesnyggt!

 4. Bodil says:

  Ska också testa att fläta så här!

 5. Marlene says:

  Hej,
  Jättefina knoppar, verkligen!
  Hur lång är manen på dina hästar, ungefär?

  Hälsningar
  Marlene

 6. Ankie says:

  Åhh vilket spännande sätt att knoppa, jag gör fluffiga Flyingeknoppar men får ofta problem med att änden på flätan spretar, det problemet borde försvinna på detta sätt, ska genast ut i stallet och prova!

  Du skriver massa roliga inlägg redan! Men det skulle vara kul att veta vilka dina favoritövningar är, hur du lär in galoppombyten, hur du tränar din sits (du sitter så snyggt!), vad du ger för mat till dina hästar, bilder från stallet osv.

  MVH Ankie

  • nyreroddressage.com says:

   Tack för dina snälla ord, och tack för tipsen vad jag kan skriva om framöver här på hemsidan! När det gäller just galoppombyten är det så olika från häst till häst vilken eller vilka övningar som fungerar, och det viktigaste är oftast att variera övningarna så att hästen inte lär sig vart bytet ska komma och därmed börjar förekomma ryttaren. Jag brukar försöka skriva ner lite vägar och övningar som jag får göra på träningarna för Marianne, så håll koll på dessa inlägg. På den senaste träningen med Swindell fick jag träna bytena på så kallade ”back-track-serpentiner”, läs mer om det i senaste träningsinlägget. Det är en väldigt bra övning för hästar som blir lite heta i bytena 🙂

 7. Sofia says:

  Tänkte oxå på att det skulle vara kul att läsa om vad du ger för foder, och tex vilken utrustning du använder, sadel, träns och vilka märken på lindor och skydd och schabrak som du tycker är bra! Alltid kul med såna tips… 🙂

 8. Amanda says:

  Åh vad snyggt! Ska testa det ikväll :)!

 9. lina says:

  Jag är nog lite trög, men förstår inte riktigt hur nålen ska fästas för att hålla allt på plats… Brukar dessa flätor hålla en hel tävlingsdag även om hästen skakar på huvudet och grejar? Tack för ett bra inlägg

  • nyreroddressage.com says:

   Först trycker du upp den färdiga knoppen högt upp i manen, och sedan trär du in nålen horisontellt så att den fäster i nedre delen av knoppen och även i manen. Prova dig fram lite så märker du vart nålen sitter bäst 🙂 Ja, mina knoppar håller en hel dag men ibland kan jag behöva fästa med två nålar för att vara riktigt säker på att de inte ska åka ur!

 10. Madde says:

  Åh vad smart med spännen! Brukar bara använda silikonsnoddar men har just köpt tråd för att sy, detta verkar dock gå bra mycket smidigare!

 11. Sofie says:

  Hur lång behöver manen vara för att knopparna ska bli fina? 🙂

  • nyreroddressage.com says:

   Om manen är ca 2 dm från hårroten tror jag det är ganska lagom 🙂 Manen får inte vara för kort, men inte heller för lång för då är det svårt att få till fluffigheten i knopparna.

 12. Josse says:

  Jag tycker verkligen att dina knoppar är to die for!
  Jag har övat och övat och övat men verkar vara helt värdelös på att få det snyggt.
  Hur får du bågarna så höga och fina? Jag har svårt att få mina jämna.
  Har skrivit ut bilder på dina knoppar och satt upp. De är verkligen fantastiskt fina!

  • nyreroddressage.com says:

   Tack, vad roligt att du gillar dem! 🙂 Det är svårt att säga vad du gör för ”fel” när du knoppar. Men tänk på att flätorna måste vara riktigt lösa upptill för att få till fluffet, och det får du till genom att trycka upp den påbörjade flätan några gånger, precis som jag gör på den bilden som beskriver steg 3. På den bilden trycker jag upp den färdiga knoppen, men jag gör även så några gånger när jag flätar, för att få till fluffet upptill och för att se att knoppen blir jämn. Om det är lite mindre höjd på ena sidan är det bara att dra lite där så blir den jämn 🙂 Hoppas du förstår lite bättre nu! Annars kanske det tyvärr är så att din häst har fel typ av man.. Om manen är för mjuk och tunn, som framförallt fuxar brukar ha, är det svårt att få till fluffet.

 13. Josse says:

  Tack så mycket för svaret!
  Jag tror jag skyller på manen tillsvidare.
  En av mina hästar går det lite bättre på, hon har tjock och ganska lång man. Så jag får väl öva på henne och se om jag får till det på det fjösiga manarna också.
  Stort tack!

Kommentera